06 лютого 2023 року зареєстровано землетрус з району Туреччини

Дата

Час в джерелі (Київський)

Координати джерела

Магнітуда

(за шкалою Ріхтера)

Місце джерела

Широта

Довгота

06.02.23

12:24:49

38,20 пн.ш.

37,11 сх.д.

7,5

Район Туреччини

06 лютого 2023 року о 12:24:49 (за київським часом) Головним центром спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Туреччини, магнітудою 7,5 (за шкалою Ріхтера). За класифікацією землетрус відноситься до дуже руйнівних. Протягом доби технічними засобами виявлення Головного центру спеціального контролю реєструється різке збільшення сейсмічної активності на півдні Туреччини. Джерела землетрусів знаходяться в районі міста Газіантеп. 
За інформацією ЗМІ в районі епіцентру землетрусу є загиблі та поранені, зазнали значних пошкоджень будівлі та споруди. Струси було відчутно на значних відстанях від епіцентру: у Єгипті, Сирії, Лівані та Іраці. Також було зареєстровано декілька потужних, але дещо слабших поштовхів, магнітудами 6,7 та 5,6 (за шкалою Ріхтера). За розрахунками землетрус з такими енергетичними характеристиками міг відчуватися в АР Крим та південних областях території України, але він не несе загрози для населення та об’єктів критичної інфраструктури країни. Відповідно до історичних даних - це один з найпотужніших поштовхів, який стався у Туреччині, за понад 80 років спостережень. Останній такий землетрус відбувся у 1939 році та спричинив загибель понад 30 тисяч людей.
 Результати обробки даних надані до центральних органів державної влади та до міжнародних сейсмологічних центрів.
Якщо Ви відчували землетрус, залиште повідомлення  за посиланням https://gcsk.gov.ua/ya-vidchuv-zemletrus/. Це допоможе нам в уточненні енергетичних параметрів землетрусу.